Задържаният британец остава в ареста
Задържаният британец остава в ареста / netinfo
Варненският окръжен съд наложи първоначална мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо Уилям Ейвънс Найндейс /43 год./, поданик на Великобритания, обвинен от съдебните власти на Германия в крупна банкова измама. Мярката е наложена на основание Европейска заповед за арест /ЕЗА/, която е издадена от прокуратурата на германския град Карлсруе.

В Германия Найндейс се разследва за банкова измама в размер на 280 000 евро, извършена в периода 20 април – 3 май тази година. Чрез измамата са били "източени" ценни книжа на германската гражданска Н. Зайдел. Траншовете са били от Спестовна каса в Карлсруе към Пощенска банка – клон Варна. В ЕЗА се посочва, че незаконният банков трансфер засяга финансовите интереси на Европейската общност по смисъла на Конвенцията за защита на финансовите интереси на общността.

Найндейс отрича да е бил в Германия и да е извършил престъпленията, в които го обвиняват. Според ВОС всички реквизити на ЕЗА са съобразени със Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест /ЗЕЕЗА/ и определи най-тежката процесуална мярка за принуда спрямо Уилям Ейвънс.

В 7-дневен срок съдът ще се произнесе по съществото на ЕЗА, а днешното определение на ВОС може да бъде обжалвано пред Апелативния съд във Варна на 28 август от 11 часа.

Други новини от Варна