Задържаха шефа на дирекция „Миграция” в МВР
Задържаха шефа на дирекция „Миграция” в МВР / БГНЕС
Задържаха шефа на дирекция „Миграция” в МВР
26099
Задържаха шефа на дирекция „Миграция” в МВР
  • Задържаха шефа на дирекция „Миграция” в МВР

Директорът на дирекция "Миграция" в МВР Стефан Христов е арестуван при акция на отдел "Вътрешна сигурност". Той е заподозрян в това, че давал статут за постоянно пребиваване у нас на хора, които нямат право на това.

Съвместната операция на полицията, ДАНС и Националната следствена служба е проведена под ръководството на заместник градският прокурор Роман Василев.

По първоначални данни, задържаният Стефан Христов е подпомагал организирана престъпна група, занимавала се с набиране и подпомагане на чужди граждани, които чрез издаване на документи с неистинско съдържание влизали в Република България. След това чужденците получавали право на дългосрочно пребиваване в страната ни и българско гражданство. Така, в качеството си на длъжностно лице и при изпълнение на служебните си задължения, той е превишил властта си с цел набавяне на лични облаги, съобщават от МВР.

Вътрешният министър Цветан Цветанов съобщи, че разследването тече от около месец и половина и в момента се водят разпити, за да се установи дали още полицаи от Дирекция "Миграция" имат общо с престъпната група. Разпитани са подчинени на Стефан Христов, които са разказали пред разследващите полицаи, че именно той е издавал заповедите и е възлагал задачи на свои подчинени, на които нямал право. Вътрешният министър не уточни колко полицаи още ще бъдат привлечени като обвиняеми по случая, тъй като "това е в процес на доказване".

Министърът на вътрешните работи съобщи още, че продължава разследването във връзка с участието на четирима полицаи в групата на Октоподите. Те са били подведени под отговорност за това, че са получили мобилни телефони от известна столична таксиметрова компания. По повод разследването на убийството на прокурора Николай Колев Цветанов допълни, че е дал заповед Столичната полиция да работи с пълен капацитет, за да няма убеждения в обществото, че МВР не работи по случая.

Министър Цветанов съобщи още, че е задържан служител на финансовия сектор у нас. Той е извършвал злоупотреби, от които е печелил по 1 млн. лева месечно. От тях плащал по около 300 000 лева на месец на един от шефовете си, който се очаква да бъде подведен под отговорност.