Румен Попов
Румен Попов / netinfo
Задържаха полицай, превозвал мигранти (ОБЗОР)
98435
Задържаха полицай, превозвал мигранти (ОБЗОР)
  • Задържаха полицай, превозвал мигранти (ОБЗОР)
Служител на Столичната дирекция на вътрешните работи е задържан за превозване на мигранти. Полицаят, арестуван за трафик на мигранти, се договорил да вземе 2000 лева за два курса от Бургас до София, стана ясно от думите на окръжния прокурор на Пловдив Румен Попов по време на нарочен брифинг в града на тепетата.
 
Полицай, подпомагал трафик на афганистанци в Пловдивско, е арестуван

Задържаният е 29-годишен служител на Охранителна полиция към Столичната дирекция на вътрешните работи. Той не е действал сам. На 5 август вечерта групата тръгва с четири автомобила да превозва чуждите граждани от Бургас към София. В ранните часове на следващия ден част от афганистанците са превозени до столицата. Трябвало да бъдат взети още шестима от тях. Единият от шофьорите в групата - 29-годишният столичен полицай, се върнал да ги взема от района на Бургас. По време на пътуването до столицата са правени неколкократно опити "Мерцедес"-ът да бъде спрян за проверка.
 
На няколко километра след Бургас той е бил забелязан от полицейски служители и е бил направен първият опит за проверка, но шофьорът не се подчинил, стана ясно от думите на Попов. В района на Сливен е уречена нова полицейска проверка, но водачът отново не се подчинил и продължил пътя си с висока скорост по магистрала "Тракия". В района на Стара Загора, а след това и в района на Пловдив се направени още опити колата да бъде спряна. При отбивката на магистралата шофьорът решава да тръгне към Карлово и при град Баня пак се прави опит да бъде спрян автомобилът. В центъра на Карлово шофьорът изоставил шестимата афганистанци, уговорил ги, че срещу сумата от 100 долара ще уреди проблема с полицията, за да продължи.
 
Полицаят, задържан за трафик на мигранти, взел 2000 лева за два курса от Бургас до София

Полицаят взема парите и бяга, по пътя раздава багажа на мигрантите на роми, като преди това прибира по-ценните неща. По-късно след като е обявен за национално издирване, той е заловен в района на Пирдоп. При претърсването на колата е открита полицейската му карта. За транспортирането на чужденците полицаят Владимир Славов се е договорил да получи сумата от 2000 лева. Той е направил пълни самопризнания пред разследващите. В апартамент в София са открити и останалите 16 афганистанци. Те са разпитани и ще бъдат настанени в центъра в Любимец. По случая е образувано досъдебно производство. Други двама от групата също са задържани, а един се издирва.