Задържаха осем нелегални сирийци с двама турски каналджии
Задържаха осем нелегални сирийци с двама турски каналджии / снимка: Impact Press Group, архив

Гранични полицаи от ГПУ-Малко Търново задържаха тази нощ осем сирийци с двама турски каналджии, съобщиха от МВР.

Тази нощ при проведена гранично-полицейска операция служители на ГПУ-Малко Търново задържаха 10 нелегални имигранти. Осем от тях са сирийски граждани, имат документи за самоличност. Другите двама са турски граждани - водачи на групата. По предварителна информация нелегалното превеждане е организирано в Истанбул. Сирийците заплатили между 2500 и 3000 евро всеки в зависимост от крайната дестинация в Европейския съюз - Германия, Австрия или Гърция.

След това осмината са се събрали в Одрин, откъдето били поети от двамата водачи. Сирийците и турците са нарушили държавната граница в района на 49 пирамида, но са установени и задържани в местността Кубарелова воденица от мобилен гранично-полицейски взвод и няколко наряда. В операцията се отличило и служебното куче Мак, което не за пръв път задържа голяма група нелегални имигранти. Работата по случая продължава в ГПУ-Малко Търново.

Още четирима сирийци са задържани в ГПУ-Елхово. Снощи към 20.30 ч. чрез Интегрираната система за наблюдение и контрол близо до българо-турската граница са забелязани няколко човека. Около час по-късно в местността Фелиз Баир в землището на с. Присадец граничните полицаи са установили трима мъже, жена и две деца. Всичките нелегални имигранти са сирийци. Пълнолетните са задържани в ГПУ-Елхово. Жената и децата са в специализирано помещение.