/ iStock/Getty Images
Проверяват се връзките му с Васил Божков и се изяснява версията за участие във финансиране на протестите
Бургаският бизнесмен Николай Филипов е задържан при акция на специализираната прокуратура и ДАНС, проведена при пълна секретност в сряда. 49-годишният бизнесмен, който е собственик на пристанище „Европа” в Бургас е разследван за търговия с влияние, пране на пари и данъчни престъпления, предава NOVA.

Испанският АВС: Олигархът Васил Божков е един от организаторите на непрестанния протест в България

Към този момент от прокуратурата се въздържат от официални изявления, но се очаква още утре да му бъде поискана постоянна мярка „задържане под стража". По неофициална информация, при претърсванията в офиса и дома му във вторник разследващи са намерили 1,5 млн. лева в брой, а в хода на разследването предстои да бъдат проверявани контактите му със собственика на „Нове Холдинг” Васил Божков. Изяснява се и версията за участие във финансиране на протестите. 

Събарят незаконни строежи във вилата на Божков

Николай Филипов е известен и като бившия собственик на футболен клуб „Нефтохимик", от който се отказа през 2013 година. Бизнесът му се разпростира в земеделието, селския туризъм, скраб и цветни метали, притежава и рибарник, финансиран по програма САПАРД. И към днешна дата разследващи продължават с разпити на лица, имащи отношение с бизнеса на Николай Филипов край морето.