Задържаха двама от уволнените от Пирогов при опит да изнесат документи
Задържаха двама от уволнените от Пирогов при опит да изнесат документи / снимка: Sofia Photo Agency

Полицията е задържала двама от уволнените от "Пирогов" при опит да изнесат документи от болницата. Това каза директорът на болница "Пирогов" д-р Димитър Раденовски на среща с персонала на лечебното заведение.

Ирена Павлова, началник на отдел "Материално техническо снабдяване", и съпругът й Борислав Павлов, началник на отдел "Капиталово строителство", са направили опит да изнесат документи с камионетка от кабинетите си в болницата, но са били задържани от полицаи, обясни Раденовски.

Двамата, заедно с още трима работещи в "Пирогов", бяха уволнени от д-р Раденовски преди няколко дни.

Няма да спрем до тук с уволненията, ако някой дестабилизира "Пирогов", каза Раденовски.

Болницата е във финансов колапс, каза пред присъстващите на срещата д-р Кръстьо Пенчев, председател на стачния комитет на "Пирогов".

Персоналът ще получава увеличение на заплатите си, като най-много ще бъдат увеличени на санитарите - с 28 на сто и на медицинските сестри с 25 на сто, уточни той.

От 1998 година около 100 кв. метра, близо до "Пирогов" се ползват за аптека, като за това трябва да се плаща наем на болницата, а такава сума не сме получавали, каза доц. Раденовски. По думите му, това ще бъде преустановено.

Ще бъде прекратен и неизгодният за "Пирогов" договор с наемателите на кухнята в лечебното заведение. Предстои в "Пирогов" да бъде монтиран ангеограф, като в него се съсредоточи потокът на пациенти и болницата ще печели около 3 милиона лева, каза още той.

Предвижда се също лечебното заведение да прекрати договора за частна апаратура, работеща в "Пирогов". На нейно място ще има същата, но предоставена безплатно от друга фирма.

Персоналът има лошо отношение към пациентите, пренасочва пациенти към други болници за лечение и са създадени условия за корупционни практики, добави доц. Раденовски. По думите му, това ще бъде прекратено, а виновните ще бъдат наказвани.