Задържаха цигански барони, подготвяли убийството на висш прокурор
Задържаха цигански барони, подготвяли убийството на висш прокурор / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Трима цигански барони са били арестувани тази сутрин. Те са заподозрени, че са поръчали три убийства, едното от които - за прокурора Олег Янев от Върховната касационна прокуратура, съобщи БНТ. Другото е за Шмит Точев - ромски лидер от Своге, а третият набелязан е друг ромски лидер Ицо Папата.

В средата на месец декември е арестуван чужд гражданин на бивша съветска република, който си е признал, че е един от хората, които са вербувани за извършване на трите мокри поръчки.

Разказал е, че цената за убийствата на Ицо Папата и Шмит Точев, която е договорена, била 75 000 евро. За Олег Янев преговорите за започнали от 125 000 евро, свалени са на 115 000 евро. В последните дни преди задържането на този чужд гражданин се е стигнало до договорка от 100 000 евро.

Тогава тримата задържани днес - Любо Къдравия (известен и като Любо Кардараша) от Костинброд, и братята Георги Иванов и Васил Георгиев от град Левски, са поставени под наблюдение, за да могат да бъдат арестувани по-късно при събрани доказателства. За Ицо Папата е известно, че още от 1999 г. е в конфликт с Любо Кардараша, един от задържаните.

Мотивите за убийството на Олег Янев са, че той е работил по разследването на други убийства, с които тримата са замесени, особено Любо Къдравия, който се смята за лидер на групата.

Тримата барони са задържани за 24 часа. На този етап не са повдигнати обвинения.