Задържаха българи, пренасящи капсули с кокаин в стомаха си
Задържаха българи, пренасящи капсули с кокаин в стомаха си / netinfo

Двама българи, пренасящи голямо количество кокаин на капсули в стомаха си са били задържани от служители на ГДБОП. 25-годишните мъже са от Благоевград и са пътували с автобус от Милано за София.

При направени рентгенови снимки на задържаните българи се е установило, че те са погълнали капсули, а допълнителен наркотест доказал съдържанието им – кокаин с висока чистота. По-късно става ясно, че задържаните са членове на престъпна група, осъществявала трафик на кокаин от Южна Америка за страните от Западна Европа и България.

Почеркът бил характерен – всички те пренасяли наркотика, след като преди това го поглъщали. Откритото количество чист кокаин е 600 грама, а в България грам от него струва около 120 лева. По случая е образувано дознание, двамата са с мярка “Задържане под стража”.

От ГДБОП съобщават още, че анализите сочат, че през последните години десетки българи са въвлечени в изключително опасния за здравето престъпен бизнес. За еднократното пренасяне на кокаин по най-далечната дестинация мулетата получават до 500 евро, в зависимост от нивото им в йерархията на групата и степента на доверие, с което се ползват от организаторите на канала.