/ Агенция
Митнически служители от ТД Митница София задържаха близо 100 000 недекларирани и „маркови“ стоки при проверка на товарен автомобил.

На 29.05.2023 г. камионът с чужда регистрация пристига на ГКПП Кулата на входящо трасе в страната, управляван от румънски гражданин. Според представената от водача международна товарителница, той е превозвал 763 колета с разнообразни стоки по направление от Гърция за Испания.

Превозното средство е селектирано за митническа проверка от служители от отдел „Митническо разузнаване и разследване“. В хода на първоначалните контролни действия е установено несъответствие между наличните и описани в товарителницата стоки и е изискана митническа декларация за митническото оформяне на стоките.

При последвалата щателна проверка митническите инспектори установяват в товара недекларирани 97 427 броя различни видове стоки, сред които хиляди детски играчки, вентилатори, козметични продукти, домакински уреди и чаши, имитационна бижутерия, също 20 телевизора и четири колета с недекларирани 74,8 кг чорапи. Недекларираните стоки са задържани и предстои образуване на административнонаказателно производство.

При проверката са установени в товара и 900 броя преносими батерии с лого на защитена марка, които също са задържани в изпълнение на Регламент (ЕС) №608/2013 и ще бъде уведомен притежателя на търговската марка.
Агенция "Митници"