Задържаха адвокат Николай Велков, искал 50 000 евро от Киро Японеца
Задържаха адвокат Николай Велков, искал 50 000 евро от Киро Японеца / БГНЕС
Задържаха адвокат Николай Велков, искал 50 000 евро от Киро Японеца
47854
Задържаха адвокат Николай Велков, искал 50 000 евро от Киро Японеца
  • Задържаха адвокат Николай Велков, искал 50 000 евро от Киро Японеца

Адвокатът Николай Велков беше задържан в момент на получаване на подкуп. Велков поискал общо 50 000 евро от Кирил Кирилов, известен като Киро Японеца. В момента на предаване на първоначалната вноска на подкупа - 10 000 евро, той бе арестуван в хотел в София.

Николай Велков е наричан „финансистът на „Октопод"-а и е обвиняем по същото дело. Според полицията инцидентът има предистория. Той идва след скандал, заплахи за убийство и побой между Киро Японеца и Николай Велков.

Директорът на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност" (ГДБОП)
главен комисар Станимир Флоров разказа, че Велков е задържан вследствие на подадена жалба срещу него за това, че изнудва и рекетира Кирил Кирилов: „Жалбата е за това, че г-н Велков е искал пари от г-н Киров, за да си оправят взаимоотношенията, възникнали във връзка със скандал в заведение, който бил предизвикан от Велков във връзка с отправени заплахи за убийство".

Преди време Николай Велков даде пресконференция, на която показа своя снимка със синини по лицето, твърдейки, че е бит от Кирил Кирилов - Японеца. Във връзка с това Флоров коментира: „Конфликтът е възникнал във връзка с отправена заплаха на Николай Велков спрямо Кирил Кирилов за извършване на убийство. Киро Японеца възмутен от заплахата и в момент на афект, най-вероятно му е нанесъл удар или го е бутнал и той е паднал и се е ударил. След това Кирилов е подал жалба в ГДБОП, че са му отправени заплахи от Велков за извършване на убийство. В рамките на няколко дни след това Велков е потърсил Кирилов по телефона и е поискал лична среща с него. На срещата е установено, че Велков иска пари от Кирилов, за да не се търси съдебна отговорност спрямо него".

Велков е задържан с 20 000 лева, а поисканата сума е 50 000 евро, каза още Флоров. Адвокатът е задържан с 10 000 евро в момента на предаването на парите. Киро Японеца е съдействал на полицията, самият той е подал жалба за това, че е притесняван и че е изнудван. Всичко, което е извършено, е съгласувано с прокуратурата и е създадена организация, за да бъде документирано. Велков не е оказал съпротива при ареста, обясни още шефът на ГДБОП.