Задържаха 46 души за каналджийство при спецакция
Задържаха 46 души за каналджийство при спецакция / снимки: БГНЕС

Четирийсет и шест души са задържани за каналджийство при операция на МВР, ДАНС и прокуратурата. Това съобщи на пресконференция главният прокурор Сотир Цацаров.
Операцията е започнала вчера и продължава и в момента в някои части от страната.

Тя е насочена срещу незаконната миграция и най-вече срещу организирането на "каналджийство", каза Цацаров. Той добави, че акцията е била предшествана от старателно планиране с негово и на министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова участие. Била е създадена работна група от прокурори и служители на ДАНС и МВР, която е анализирала основните фигури в "каналджийството", маршрутите, по които се извършва, и рисковите точки в страната.

При акцията са били извършени масови проверки в страната и в граничните райони на транспортни средства, сгради и места, където се осъществява такава дейност, посочи главният прокурор. Цацаров добави, че са проверени и места за настаняване в София, Драгоман, Видин, Монтана, които са рискови райони. Проверени са хотели, хостели, къщи за гости и множество други помещения, включително изоставени, за които има данни, че са ползвани като места за настаняване и транзит, заяви Сотир Цацаров.

Задържаха 46 души за каналджийство при спецакция
netinfo

Главният секретар на МВР Георги Костов посочи, че са образувани 38 досъдебни производства. В операцията са участвали 1639 служители на МВР и близо 300 единици техника, проверени са 9702 души, 5209 превозни средства и 955 обекта и местности. 501 незаконно пребиваващи у нас са били задържани, каза Костов. Той посочи, че при акцията са били иззети и 20 оръжия с различен калибър.

Главният секретар на МВР отбеляза, че при тази акция не са били задържани служители на министерството.

Източник: БТА