избори
избори / Дарик радио, Архив
Задължителното гласуване би засилило ефекта "15/15" на изборите?
92633
Задължителното гласуване би засилило ефекта "15/15" на изборите?
  • Задължителното гласуване би засилило ефекта "15/15" на изборите?
На тези избори отново ще наблюдаваме ефектът „15/15“ в бюлетината, а задължителното гласуване ще увеличи този дефект в изборното законодателство. Това прогнозира Стефан Георгиев, координатор на екипа за мониторинг на предизборния и изборен процес в България, изготвен от Института за социална интеграция.
 
Комбинацията от задължително гласуване и избор на преференция ще доведе до изкривяване на резултатите, обясниха още от института. „Нашето предположение е, че механичното повишаване на избирателната активност ще увеличи и съвпадението от отбелязване на номер на партията в бюлетина и номер на даден депутат в листата“, каза още Стефан Георгиев.
 
"За тези предсрочни избори сме в ситуация, в която имаме вероятност от отмяна на задължителното гласуване и в същото време имаме квадратче "Не подкрепям никого", което абсолютно се обезсмисля в тази хипотеза. Това е нещо, което ни притеснява и нашият призив е законодателят, когато вече имаме такъв, след изборите, да преразгледа тази липса на логика в Изборния кодекс, защото тя не обслужва никого", каза Георгиев. Вероятността от отмяна на задължителното гласуване, която Георгиев визира, произтича от това, че предстои Конституционният съд да се произнесе дали дали задължителното гласуване противоречи на Върховния закон.
 
Плевнелиев сезира КС за текстове от Изборния кодекс

"Имаме условия за преференциално гласуване и задължително гласуване. Ако си спомняте последните парламентарни избори, когато българските граждани имаха възможност за преференция, тогава нямаше задължително гласуване. А на предходни избори за евродепутати си спомняте феномените "8/8" и "15/15" и така нататък, които се появяваха прекалено често и даже се превърнаха в емблематични примери", каза още експертът.
 
В условия на задължително гласуване, което все още не е отменено, предположението на института е, че ще има засилване на този феномен. Тоест механичното вдигане на избирателната активност ще засили и ефект на повторение при зачеркването на номера на партията в бюлетината и същия номер при преференцията за кандидат-депутат от партийната листа.

Евродепутатът Момчил Неков: Дори избирането ми да е късмет, няма случайни неща в живота

От Института ще наблюдават дали това ще се случи реално, но опитът им като организация, която наблюдава изборния процес вече шест години, показва и подсказва именно това, че упражняването на преференция с комбинация със задължително гласуване ще доведе до повишаване на този дефект на демократичната практика.