Задочна присъда за Пламен Дишков – Кела
Задочна присъда за Пламен Дишков – Кела / снимка: Sofia Photo Agency, архив

20 години лишаване от свобода постанови състав на Апелативния съд за бившия "сикаджия" Пламен Дишков - Кела. Той беше признат за виновен като поръчител на убийството на бизнесмена Димитър Стаматов - Мастара.

Магистратите потвърдиха 20-годишната присъда на извършителя на убийството Бойко Стоянов и осъдиха Тодор Неделчев - Недю като съучастник на 16 години затвор.

И трите присъди са с първоначален строг режим на изпълнение. Дишков, Стоянов и Неделчев трябва за заплатят общо 155 хиляди лева кръвнина на роднините на убития.

Димитър Стаматов - Мастара, собственик на месарската фирма „Дани 87", смятан за един от приближените на несебърския бос Димитър Желязков - Очите, бе убит с един изстрел на 19 ноември 2002 година на излизане от офиса си на улица „Стефан Стамболов".

Седмица по-късно за покушението бяха обвинени трима - Бойко Стоянов като директен извършител, Пламен Дишков - Кела като поръчител и Тодор Неделчев - Недьо като помагач. Пламен Дишков напусна България дни след убийството на Мастара.

През 2004 година Окръжният съд оневини Недьо и Кела, а по-късно Апелативният съд потвърди това, заедно с 20-годишната присъда на Бойко Стоянов. Прокуратурата обаче внесе протест във Върховния съд и поиска да бъде отменена оправдателната присъда на Дишков и Неделчев и да бъде наложен доживотен затвор за Бойко Стоянов.

На 17 март 2006 година върховните магистрати върнаха делото обратно в Бургас за ново разглеждане на втора инстанция. Присъдата може да бъде обжалвана или протестирана в 15-дневен срок пред Върховния касационен съд.

Други новини от Бургас