Забравен котлон взривил дефектната газова бутилка в китайския ресторант
Забравен котлон взривил дефектната газова бутилка в китайския ресторант / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Газовите бутилки, които са причинили взрива в китайския ресторант в София, са били заредени в газстанция, което е абсолютно забранено. Това обявиха днес експерти, участвали в огледа. Бутилките са били заредени минути преди взрива и са били препълнени.

„Бутилката се е разрушила в следствие на превишаване на налягането. Тя била препълнена с течна фаза пропан-бутан и това най-вероятно се е получило, когато бутилката е напълнена в автомобилна газоснабдителна станция”, коментира началникът на Регионалния отдел на Инспекцията за държавен технически надзор инж. Бойко Цветанов пред БНТ.

Проблемът е, че в газстанциите не могат да контролират нивото на пропан-бутана в бутилките и обикновено ги пълнят догоре. А според изискванията се пълни само 80% от бутилката, останалите 20 на сто трябва да поемат разширението на газа. Защото от топлината пропан-бутанът се разширява много бързо и налягането може да взриви бутилката.

„Бутилките са заредени в същия ден и са докарани. Резервоарът на автомобилната газоснабдителна станция е под земята и температурата на пропан-бутана е по-ниска, да кажем 15-20 градуса, докато в кухнята в ресторанта е може би не 40, но над 30 градуса със сигурност. И тази разлика в температурата води до повишаване на налягането на газа вътре в бутилката”, обясни още инж. Цветанов.

„Бутилката се е пропукала, а пропан-бутанът бързо е изпълнил помещението. „Готвачът в предварителните обяснения каза, че е видял как изведнъж е започнала мъгла да се вижда в помещението, замирисва силно на газ, той подава сигнал всички да бягат, но остава един горящ котлон”, добави инж. Цветанов.

Последвал взрив, който причинил всички разрушения на сградата. Огън, обаче, не е имало, затова и другите бутилки останали невредими. При използването на газовите уредби е имало куп други нарушения, всяко от които е могло да предизвика авария.

„Газовите уреди, които са използвани в обекта - четири котлона за газ, не са регистрирани, не са им извършвани първоначални и последващи периодични прегледи. Налягането на газа в газопроводите е по-високо от допустимото и то значително”, каза още началникът на Регионалния отдел на Инспекцията за държавен технически.

Експертите от държавен технически надзор все още не са успели да огледат останалите бутилки. Но всички те са заредени от едно място. А взривената бутилка със сигурност не е имала стикер, че е пълнена в регламентирана станция.