Забраняват на младите шофьори да карат нощем?
Забраняват на младите шофьори да карат нощем? / cнимкa: Sofia Photo Agency

Младите шофьори да не могат да карат нощно време. Това предвиждат промени в Закона за движение по пътищата, внесени от депутати от БСП. В законопроекта е записано, че на младите водачи се забранява да управляват моторно превозно средство от 23.00 до 5.00 часа сутринта, като за млад водач ще се счита този, който има една година шофьорски стаж.

 

Радослав Илиевски от левицата, който е сред вносителите, обясни, че това се прави заради многото катастрофи нощем, когато млади хора сядат зад волана след дискотека: Вие виждате какви трагедии се разиграват на междуселските пътища, в градски условия след посещения на нощни заведения, след емоционалните екшъни, които младите хора правят, качвайки се на автомобила превъзбудени, неопитни.

 

От НДСВ определиха идеята като „екзотична”, защото била трудна за осъществяване и контрол. Олимпи Кътев предложи в петък и събота пред дискотеките да има хайки за нарушители от страна на КАТ, защото, по думите му, "била масова практиката от едно градче до друго, били на дискотека до 1 часа, натоварват се на една кола 5-6 младежи, естествено употребили алкохол, отиват в съседно населено място, където има друга дискотека, за да си продължат купона, но за съжаление още на първия или третия завой са или в дерето, или в дървото и масово загинали".

 

Проектът на социалистите предвижда още на младите водачи не се разрешава да управляват автомобил с двигател с вътрешно горене с работен обем над 1600 кубика, както и да превозват пътници на възраст до 18 години, освен в присъствието на опитен шофьор в колата.

 

Предвижда се при издаване на книжка младият водач да получава 2/3 от контролните точки. В проекта на председателя на транспортната комисия Йордан Мирчев от НДСВ е заложено през първата година на новия шофьор да се дават 1/3 от точките, за да има стимул да бъде дисциплиниран на пътя.

 

И в двата проекта е предвидено повишение на глобата за каране без предпазен колан. Тя става 50 лева, както и полагане на безвъзмезден труд при шофиране без свидетелство за управление или с отнето такова. 50 лева да е глобата за шофиране в бус-лента и за неправилно паркиране на тротоара е разписано още в проекта на социалистите. 80 лева е санкцията за неправилно минаване през пешеходна пътека.

 

НДСВ казаха, че социалистите са преписали отхвърления миналата седмица проект на Министерския съвет, а те предлагали съвсем друга философия.