Забраняват на младите шофьори да карат мощни коли
Забраняват на младите шофьори да карат мощни коли / БГНЕС, архив

Младите шофьори - с придружител нощем и без право за сядат на мощни коли. Това гласят новите предложения, които бяха записани от работната група в парламента, преди поправките да минат на второ четене.

Работна група обсъди днес поредната порция мерки, която да ограничи жертвите на пътя. Страната ни оглавява черните статистики с най-много загинали при катастрофи. Една четвърт от тях стават по вина на млади, неопитни шофьори, допълва бТВ. Затова и контролът е насочен натам.

Дават процент от глобите на пътните полицаи, за да не искат рушвети?

Имало е предложения всички нови шофьори да карат с придружител първите шест месеца. Засега това предложение не е срещнало подкрепа, но други мерки са били одобрени и са записани черно на бяло. Скоро ще бъдат гласувани.

Новите шофьори няма да имат право да карат нощем без придружител. Забраната ще важи от полунощ до 6:00 сутринта. Не могат да шофират и мощни коли, и задължително трябва да имат стикер, че са новобранци.

Работната група иска драстичен скок на санкциите за водачите без книжка на пътя. Сега неправоспособните плащат до 300 лв. Идеята е санкцията да скочи до 3000 лева. Седмично се спират по 600 водачи без книжка.

КАТ погва колите с тъмни стъкла и преправени двигатели

Уточнени са и санкциите за актуалното напоследък шофиране в насрещното - при първо нарушение - 3 месеца без книжка и до 1000 лв. глоба. Причината е, че освен заблудени шофьори, сред уловените в кадрите има и любители на адреналина.

Новата идея е точковата система да мине на заден план и така повечето санкции да се наказват с глоба с фиш, а акт да се пише, само когато нарушението е тежко и се предвижда отнемане на книжката.