Забранява се настаняване в социални домове на деца до 3 г.
Забранява се настаняване в социални домове на деца до 3 г. / снимки: БГНЕС

Забранява се настаняване в социални домове на деца до три години - за целта ще се разширява функцията на приемните семейства. Това е записано в проекта на Закона за детето, който се обсъжда на кръгла маса в Народното събрание с участието на Цецка Цачева.

Инициатор на събитието е Министерството на труда и социалната политика. На дискусията присъстват още депутати, представители на държавни институции и неправителствени организации.

В проекта е предвидено на всеки две години да се следи може ли детето да бъде изведено от социалните институции и да бъде осиновено. Забранява се да се разпространява самоличността на деца, жертви на сексуални престъпления. За работодателите ще се изготви списък на лицата, извършили някога сексуално престъпление.

„Убедена съм, че темата за детето трябва да бъде приоритет за всеки един действащ политик”, заяви в словото си при откриването на кръглата маса Цачева, цитирана от БГНЕС. „Законопроектът има своите достойнства, защото съчетава нашите вътрешни проблеми и обществените отношения, които трябва да бъдат регулирани, съобразен е и с европейските практики”, каза тя.

Забранява се настаняване в социални домове на деца до 3 г.
netinfo

Цачева посочи още, че основен акцент в закона е координацията на институции и длъжностни лица спрямо децата и техните родители. „Предвидени са специални мерки и грижи за деца с увреждания, съществуват и мерки за защита на изоставените деца, като се държи сметка за рисковите групи от населението”, отбеляза председателят на Народното събрание. „Грижата за децата у нас е мерило за нашето гражданско достойнство”, изтъкна тя.

„Проведохме много срещи с партньорите ни от европейските страни и ни направи впечатление, че те са постигнали консенсус в политиката за децата, защото са я приели като своя кауза”, посочи Валентина Симеонова, заместник-министър на труда и социалната политика. „Надяваме се до края на месеца да имаме един добър закон и да го внесем в Народното събрание”, добави тя. Създава се нов централен орган - Комисия по правата на детето към Министерския съвет за координация на политики, мониторинг и контрол на правата на детето, съобщи още Симеонова.