Забавачката ще е задължителна за 4-годишните деца
Забавачката ще е задължителна за 4-годишните деца / Sofia Photo Agency, архив
Забавачката ще е задължителна за 4-годишните деца
60540
Забавачката ще е задължителна за 4-годишните деца
  • Забавачката ще е задължителна за 4-годишните деца

Парламентът реши окончателно, че забавачката ще е задължителна за 4-годишните деца. Очаква се тя да влезе в сила от 2016-а година. Мнозинството на ГЕРБ отстъпи пред протести на родители и със следващи разпоредби, които предстои да се гласуват в пленарната зала другата седмица, разписа възможност въпросната предучилищна подготовка да се извършва по желание на родителите вкъщи или почасово.

Вероятно тези текстове ще се гласуват идната седмица.

„Един колега от ГЕРБ ми каза, че трябва да обявим конфликт на интереси тези, които сме дядовците, защото не можем да разсъждаваме без чувства по отношение на внуците си. Аз частично имам конфликт на интереси. Имам двама внуци, които са на 9 и 10 години, и малка внучка, която е на 2 години. Наистина мисля за нея, когато говоря от тази трибуна, но едно знам, че на четири години децата трябва да се гушкат, трябва да се обичат, трябва да се научат да обичат и трябва да се научат на ценности, а не на абстракциите на числата или на някакви други стандарти, които някой чиновник от Министерството на образованието ще им напише. Вършите огромно безобразие по отношение на тези мънички български граждани", каза Иван Костов от Синята коалиция по време на дискусията, която тече трети ден в парламента.

В отговор Катя Чалъкова от ГЕРБ заяви: „За да ви успокоя, господин Костов, мога да ви кажа, че в учебното съдържание за първи клас се започва с изучаване на цифрите от 0 до 9. Децата в детската градина в никакъв случай няма да бъдат подложени на толкова хипотетични и сложни неща, свързани с математиката. Няма място за притеснение, но специалистите са тези, които трябва да кажат съдържанието, което трябва да бъде заложено за всяка една възраст и за всеки един клас".

Ако семейството избере детето да не ходи на детска градина, трябва да го обяви в районното детско заведение или в общината. Тази регистрация ще се подновява всяка година, а социалните служби ще следят родителите дали осигуряват необходимите грижи.

Ще има и специална програма с посочени умения, които трябва да имат децата в края на всяка група от детската градина, която ще се разпише в наредба на просветното ведомство.