/ БГНЕС
За трета година „Безсмъртният полк“ марширува и у нас
97272
За трета година „Безсмъртният полк“ марширува и у нас
  • За трета година „Безсмъртният полк“ марширува и у нас
За трета поредна година "Безсмъртният полк" марширува и в България. Ветерани от войните, роднини и близки на участници и загинали във Втората световна война и антифашистката борба шестват, носейки портретите им. Тази година в инициативата се включват 52 български града.
 
Шествието тръгна от Паметника на незнайния воин, премина по бул. "Цар Освободител" и продължи пред паметника на Съветската армия. Традиционно в него участват ветерани от войните. Днес сред тях беше и 96-годишният Николай Георгиев, сражавал се в Унгария, който казва, че "войната е страшно нещо".

В Русия отбелязват Деня на победата с парад
 

Безсмъртния полк
БГНЕС

„Безсмъртният полк” не е траурно събитие, а празник, твърдят участниците в него. Така смятат и близначките Кристина и Кристиана Симеонови – родственици на Леонид Василиевич Байзренков, чиито портрет носеха: "Празник е, защото духът на тези хора живее в техните внуци, правнуци и ще пребъде. Възприемам днешния ден като ден на кръвта - на пролятата, на течащата в нас. Това е тяхната кръв, ние сме техни наследници, техни потомци и когато слушам как искат война.... Народ, погребал 25 млн. за четири години, не може да иска война".
 
Втората световна война нагледно показва, че стремежът проблемите да се решават със сила е обречен на неуспех, заяви пред участниците в „Безсмъртния полк” посланикът на Русия у нас Анатолий Макаров. Според него много наши съвременници не са научили уроците на тази война: "В този свещен ден се обръщам към всеки един от вас. Не забравяйте тези уроци. Не забравяйте зловещото и кърваво шествие на фашизма в Европа. Не забравяйте чудовищната трагедия на Втората световна война, която не е предотвратена именно заради липсата на единство между водещите страни и налагането на престъпна идеология".
 

Безсмъртния полк
БГНЕС

За първи път акцията „Безсмъртният полк” е проведена през 2012 г. в руския град Томск. През 2013 г. обхваща 120 населени места в Русия, а през 2014 г. се провежда в 500 града в седем страни по света. Днес „Безсмъртният полк“ шества в повече от 40 държави.