За сгрешени данни в избирателните списъци - жалба до кмета!
За сгрешени данни в избирателните списъци - жалба до кмета! / netinfo

Всеки българин, чиито данни са сгрешени в избирателните списъци за местните избори, може до 20 октомври да подаде заявление до кмета за поправянето им. Това каза говорителят на Централната избирателна комисия за местните избори Бисер Троянов, след като комисията прие правилата за изготвянето на списъците.

До 17 септември е срокът за подготовката и разлепването на избирателните списъци за местния вот на 28 октомври. Централната избирателна комисия за местните избори прие и критерия за одобрената от депутатите 10 месеца уседналост, която дава възможност да се гласува в съответното населено място.

„Единствената възможност за съответствие и за преценка за живеене в определено населено място повече от 10 месеца е ако българският гражданин има постоянен адрес на територията на тази община или населено място, и тази адресна регистрация трябва да е направена поне до 27 декември 2006 година”, обясни Бисер Троянов.

Секции ще се създават в социални и болнични заведения с повече от 30 гласоподаватели. Чужденците-граждани на държави от Евросъюза, които имат право да гласуват, ще трябва да удостоверят това свое желание с писмено удостоверение.

Срокът за регистрация в Централната избирателна комисия на партии и коалиции, които ще издигат свои кандидати за кметове и общински съветници, е от 28 август до 12 септември, като от политическите формации ще се изисква да са подавали финансови отчети в Сметната палата през последните три години. Предизборната кампания за местния вот започва на 27 септември.