За седми път не тръгва дело срещу общински кмет
За седми път не тръгва дело срещу общински кмет / снимка: Sofia Photo Agency, архив

За седми път не тръгна дело срещу кмета на община Лозница Айхан Хашимов от ДПС. Градоначалникът е подсъдим заедно с двамата си заместници Гьокчан Ахмед и Мехмед Билялов, други двама служители в кметството Метин Мустафов и Шоаиб Зинорейн и четирима строителни предприемачи: Диян Стойков от Варна, Димо Йорданов, Хашим Хашимов от Цар Калоян и Николай Тодоров от Трапище.

Обвинението срещу тях е безстопанственост и за неправомерно използване на средства въз основа на документ с невярно съдържание. Парите са 627 272 лв. и през 2009 г. са получени от Междуведомствената комисия за бедствия и аварии за ремонти на обществени сгради, пострадали от мними бури.

Първото насрочване на процеса бе за април 2012 г., последващите отлагания бяха заради заболявания на някои от деветимата подсъдими или от техните адвокати. През есента делото бе върнато на прокуратурата, за да уведоми държавата, която се явява потърпевш от престъпленията, че има право да иска обезщетение.

Едва на седмия фалстарт на процеса адвокатите забелязаха непълноти в обвинителния акт, а съдът прие част от забежките им за основателни и отново върна делото на прокуратурата. Сред основанията за това е фактът, че в част от обвинителния акт се счита, че държавата е ощетена, а в друга - община Лозница. В документа на прокуратурата не е конкретизирано кои клаузи от нормативните документи са нарушени, както и конкретно кой от подсъдимите с кои свои действия е нарушил наредбите. По този начин е ограничено правото на защита на подсъдимите - констатира съдия Доротея Иванова.

В съдебната зала се появи и още един казус, по който магистратът на практика не се произнесе. Юрисконсултът на Областна администрация се яви с пълномощно от бившия областен управител, който пък е упълномощен от още по-бившия финансов министър Симеон Дянков. В случай, че новият губернатор Стоян Ненчев реши да заведе финансов от името на държавата, то ще трябва да търси обезщетение от доскорошния си подзащитен Айхан Хашимов. На предишните заседания по процеса Ненчев бе адвокат на лознишкия кмет.