За първи път отбелязваме Деня на изчезналите деца
За първи път отбелязваме Деня на изчезналите деца / netinfo

За втора година ЕК ще подкрепи Международния ден на изчезналите деца, организиран от Европейската федерация за изчезнали и сексуално насилвани деца. Днес инициативата ще се отбележи за първи път в България под патронажа на Зорка Първанова. Това съобщиха от международната неправителствена организация "Българско бюро за разследване" (ББР).

Според президента на Европейската федерация за изчезнали и сексуално насилвани деца Даниел Кардон де Лихтбер, цитиран в съобщението, децата са застрашени от слабите семейни връзки, разпространението на порнографията и опасностите на миграцията. По неговите думи всяка европейска държава трябва да има оперативни информационни центрове, които да оказват поддръжка на правителството в разрешаването на случаи на изчезване на деца.

Трафикът на хора, експлоатацията на малолетни, отвличането и прехвърлянето им през граница са част от основните предизвикателства, които са наложили изготвянето на Конвенция срещу трафика на деца от Съвета на Европа, напомнят от ББР.