За първи път осъдиха духовник за дискриминация
За първи път осъдиха духовник за дискриминация / снимка: Sofia Photo Agency
За първи път осъдиха духовник за дискриминация
35092
За първи път осъдиха духовник за дискриминация
  • За първи път осъдиха духовник за дискриминация

За първи път висше духовно лице в България беше осъдено за дискриминация, научи Дарик. Игуменът на Троянския манастир - епископ Теодосий, ще трябва да плати глоба за това, че през 2008 г. е изгонил хора с увреждания от светата обител и ги е обявил за „грешници" и „прокълнати". Решението на Комисията за защита от дискриминация е обявено вчера, съобщи за Дарик подалият жалбата срещу игумена Петър Кичашки. Той  призова Българската православна църква да освободи от поста осъдения за дискриминация игумен на Троянския манастир.

Ето какво каза Петър Кичашки за изхода от жалбата му пред комисията:

Игуменът вече е осъден за дискриминация, за обида пряко към мен. Най-после има решение по този наболял казус. Освен това комисията е определила една глоба, която трябва да плати, символична глоба от 250 лв., които не са много, но са символ на това, че човекът е наистина осъден. Той е посочен за човек, който е дискриминирал хора с увреждания. Аз призовавам за много здрав разум в редиците на Българската православна църква. Без да съм набожен смея да твърдя, че ще бъде срам и позор за България като нация, ако човек, осъден за дискриминация, дискриминирал хора с увреждания, обиждал ги е, остане на поста си като игумен на Троянската света обител. Той е с много висок сан в йерархията на църквата. Това е един много голям срам за всички вярващи.

Мислите ли, че в редиците на Българската православна църква има други духовници, които са със същата нагласа като игумен Теодосий?

П.К.: За мое огромно съжаление - да. Това е видно от стенограмата от последното заседание срещу игумена. Той беше привикал едно младо момче, свещеник, отец Кирил се казва, да свидетелства в негова полза. Комисията е проявила юридическа мисъл и не му е признала показанията. Той не е бил пряк очевидец. В показанията се казва, че според него и според неговия прочит на Библията наистина Исус бил казал, че хора с увреждания са грешни. Според него всички хора сме грешници, а хората с увреждания са повече грешни от другите хора. Най-после справедливостта е възтържествувала. Вижда се, че този човек наистина е извършвал нещата, които аз твърдях, които той упорито отричаше да са се случвали. Ето моментът, в който той получава публично порицание за неправилно държание от човек на висш църковен сан.

Игуменът на Троянския манастир епископ Теодосий заяви пред Дарик, че няма да обжалва наложената му от Комисията за защита от дискриминация глоба в размер на 250 лева и ще я плати. За първи път висше духовно лице в България беше осъдено за дискриминация. Игуменът на Троянския манастир трябва да плати глоба за това, че през 2008 г. е изгонил хора с увреждания от светата обител и ги е обявил за „грешници” и „прокълнати”.

Решението на Комисията за защита от дискриминация е обявено вчера, съобщи за Дарик подалият жалбата срещу игумена Петър Кичашки. Той призова Българската православна църква да освободи от поста осъдения за дискриминация игумен на Троянския манастир. Дядо Теодосий засега не смята да се оттегля сам от поста игумен на манастира, макар да казва, че вече е на възраст, 77 години, над 50 години от които е работил за църквата, и би си отпочинал.

Решението на КЗД още не е постъпило в Светия Синод, съобщиха за Дарик оттам. Едва като пристигне, архиереите ще го разгледат и ще се произнесат по него.

Преди две години в интервю за Дарик игуменът на Троянския манастир епископ Теодосий каза, че е готов и 5000 лева да плати, ако хората с увреждания, които е изгонил от храма сезират Комисията за защита от дискриминация по случая и тя го санкционира. Той не се смяташе за виновен, защото инвалидите вдигали много шум с количките и се държали много лошо. Какво още добави дядо Теодосий тогава може да прочетете ТУК.