За първи път номинират българка за „Най-добър учител в света”

За първи път номинират българка за „Най-добър учител в света”
За първи път номинират българка за „Най-добър учител в света” / снимка: Sofia Photo Agency, архив

За първи път тази година ще бъде обявена номинация на българка за приза "Най-добър учител в света". Това ще се случи днес в 60 ОУ "Св.Св. Кирил и Методий" в столичния квартал Бенковски за Международния ден на учителя, който ще се отбележи за първи път и у нас. Това заяви пред БГНЕС Елена Неделчева, преподавател в 60 ОУ.

Global Teacher Prize ще бъде връчен на учител, който спечели из между номинирани от целия свят. Наградата е 1 млн. долара, но тя обикновено се дава за каузи и благотворителност.

Конкурсът е организиран за първи път в края на миналата година и победителката за 2015 г. е Нанси Атуел от Мейн от САЩ, която също е дарила наградата за стипендии на талантливи учениците и за училището. Номинации и кандидатури се приемат до 10 октомври.

Номинираната българка ще бъде директорът на 60-то ОУ Таня Борисова, ще я номинира именно Елена Неделчева.

„Познавам Таня Борисова от 2010 г. Работихме заедно в 4 ОУ "Проф. Джон Атанасов", на което тя беше директор. За 4 години тя го изправи на крака от едно училище, което почти западаше. Това стана с много проекти, ремонти, направи рампа за деца с увреждания, работи се по проекти за социално слаби деца, деца в неравностойно положение, изгради прекрасен колектив, издигна престижа на училището. Родителите си я обичат, децата си я обичат - явно просто човекът си работи с призвание и със сърце. След като й свърши мандата там, тя отидете в 60-то училище, където е директор вече една година и прави същото. Това, което най-много ме впечатли освен ремонтирания салон и класни стаи, е и това, че оборудва кабинети по Монтесори за деца с увреждания, има обособена зона за деца с трайно увреждания, закупила софтуер от Германия, който се управлява и се учи само с очи, превръща училището в привлекателно място за учениците и учителите си", разказа Елена Неделчева.

Международният конкурс е под надслов: "Да върнем уважението и престижа на учителската професия".

Самата Неделчева, която преподава още от 1988 година, е категорична, че у нас българските учители не са уважавани на държавно ниво.

„Някак си самата институция учител вече се свързва само с пари и се борят хората само за пари. Няма го възрожденския дух. Дори сега с новия закон, който се приема се увеличава администрация, контролни органи, учебниците са неразбираеми, насажда се в децата чувството, че не могат, няма млади учители", каза Елена Неделчева.

За това как е по света, тя даде пример с поведението на бившия британски премиер Тони Блеър, който по повод на приетите глобални цели за образованието до 2030 г., е направил обръщения и персонални съобщения до 88 000 учители във Великобритания.