/ Thinkstock/Getty Images
Детските кардиолози и кардиохирурзи ще обменят опит у нас
Световни детски хирурзи се срещат в София
101821
Световни детски хирурзи се срещат в София
  • Световни детски хирурзи се срещат в София
София е домакин на първата по рода си Световна среща на детските кардиолози и кардиохирурзи. В продължение на три дни световният елит в тази област ще обсъжда и представя важни клинични случаи в сърдечната хирургична практика. Това е един голям шанс за детските сърдечни хирурзи да обменят опит и да обсъдят актуални случаи от практиката си, информира Дарик д-р Стоян Лазаров от Националната кардиологична болница. Един от проблемите, които той изтъкна, е, че здравната ни каса изобщо не заплаща специфичните консумативи, необходими за сърдечните операции на децата.

Нараства броят на засегнатите от сърдечно-съдова недостатъчност, твърдят кардиолози

Причината срещата да се проведе у нас е фактът, че сме сред пионерите при извършването на подобни операции, обясни детският кардиохирург.

„Това е първата по рода си среща, в която Световната организация по детска и конгенитална сърдечна хирургия и свързаните с нея специалности, и Европейската асоциация на детските кардиохирурзи правят своята първа среща и тя е именно в България по няколко причини. Първата причина е защото тази специалност е много добре развита. Това може би е учудващо, но страната ни е една от пионерските страни, които още през 50-те години на миналия век са започнали да извършват подобни операции”, каза д-р Лазаров.

Нараства броят на хората с високо кръвно налягане

Една от темите на срещата е свързана с вродените сърдечни малформации, допълни специалистът.

„Част от операциите, които трябва да бъдат извършвани непосредствено след раждането, особени в страни като нашата, изискват предварителна подготовка и снабдяване с различни консумативи, които са специфични и ние ги нямаме по всяко време. Още повече, че здравната каса не ги покрива изобщо и ние сме длъжни да си осигуряваме по съвършено труден начин, защото много от тези операции трябва да бъдат извършани в първите няколко дни на раждането”, заяви експертът.

През септември предстои нов световен конгрес – този път на кардиохирурзи от всички страни, информира още д-р Стоян Лазаров.