Политологът Димитър Ганев заяви, че не вижда кой друг освен ГЕРБ и БСП в Народното събрание ще подкрепи мажоритарната избирателна система. Единствено двете големи партии имат интерес от въвеждането й, изрази мнение той пред NOVA.

„Аз съм против тази система, защото представителството в парламента се изкривява. Разделяме България на 240 едномандатни избирателни района", заяви той.

ГЕРБ внася проект на решение в подкрепа на въпросите от референдума

„В България сме имали такава система 90-а година. Вижте сами от 200 души колко са представителите извън БСП и СДС. А именно четирима", аргументира се политологът.

„Това, което се предлага, е френският модел - с два тура. Ние трябва да гледаме неговите ефекти. Там има така наречените политически семейства - партии в левия и в десния спектър. Факт е, че от мажоритарния вот са изключени крайно дясно и крайно ляво. Когато оцелее на втория тур кандидат от лявото пространство, те се организират, подкрепят го на втория тур, независимо от това, че са от друга партия", обясни социологът Мира Радева, която подкрепя системата.

ЦИК: Резултатите от националния референдум не са задължителни

По думите й идеята е всеки един депутат да носи отговорност за действията си.
„Смисълът на парламента е да излъчи една власт, която управлява. Категорично против съм хора с крайни позиции да имат достъп до управлението", на мнение е Радева.

Цветозар Томов съзря политическа интрига в скандала около референдума

„Политическият модел в България не се харесва. Той води до това, че непрекъснато сеобезглавява върхът. Ако продължим с тази липса на носене на лична отговорност, ние ще продължаваме да тънем в същото блато на безпросветност и на липса на свършена работа", заяви социологът.

Източник: nova.bg