За адвокатите казусът в Либия не е загубен
За адвокатите казусът в Либия не е загубен / netinfo

За адвокатите казусът в процеса срещу медиците ни като че ли е безнадеждно загубен – това заяви пред Дарик Хари Хараламбиев, един от защитниците на българските сестри в Либия по делото на мъчителите за набедяване.

Според Хараламбиев обаче това е само привидно. Има достатъчно основания да се мисли, че върху сестрите ни е упражнено сериозно психическо насилие и българските адвокати ще се борят докрай в този „парадоксален” процес, в който мъчителите съдят своите жертви, каза още Хари Хараламбиев и добави, че той е изготвил вече своята защита за 6 май.

Тя е преведена на арабски и ще бъде представена от негово име пред съда от Бизанти, тъй като практически Хараламбиев няма възможност да получи виза за този кратък срок.

Предявените граждански искове за обида срещу българските сестри вече са шест. На последното заседание нашите не са пожелали да се явят в съдебната зала, определяйки това дело като „цирк” въпреки опита да бъдат мотивирани, каза адвокат Хараламбиев.

Ако този процес приключи с осъдителна присъда за медицинските ни сестри, те ще трябва да изтърпят максималната присъда по либийския наказателен кодекс, поискана от прокурора, която е три години лишаване от свобода.

Ако обаче те бъдат признати за невинни, това ще обърне на 180 градуса процеса по СПИН скандала, тъй като ще стане ясно, че самопризнанията, които са направили Нася Ненова и Ашраф, са били изтръгнати с насилие, каза още Хари Хараламбиев.

Други новини от Пловдив