За 3 години частните съдебни изпълнители са събрали над 750 млн. лв.
За 3 години частните съдебни изпълнители са събрали над 750 млн. лв. / снимка: DarikNews

Над 400 млн. лева са събрали за 2008 г. частните съдебни изпълнители, което е близо два пъти повече от 2007 г. Това отчетоха 163-та частни съдебни изпълнители на националната си отчетно-изборна конференция. През настоящата година ще стартира подготвения от камарата регистър на длъжниците, съобщи председателят на камарата Георги Дичев.

През 2008 г. частните съдебни изпълнители са образували над 70 000 дела и са приключили 30 000 от тях, което е близо два пъти повече от 2007 г., когато са приключили 17 500 дела. Близо два пъти повече са и събраните пари - над 400 млн. лв. за 2008 г. при 250 млн. лева за 2007 г. Така за първите 3 години от създаването на камарата те са събрали над 750 млн. лева по над 53 000 дела.

Тази система е създала над 1000 работни места, а Световната банка я определи като една от най-успешните реформи в света, отчете Георги Дичев. Той подчерта, че е необходима повече защита от държавата, тъй като за 3-те години работа има 8 нападения срещу частни съдебни изпълнители и техните кантори.

През февруари камарата ще подпише споразумение със Столична община, за да се събират и нейни вземания, водят се разговори и с Националната агенция по приходите, за да се възложат за събиране и държавни вземания на частните съдебни изпълнители.

През 2009 г. ще стартира регистърът на длъжниците, в който ще са включени всички длъжници по съдебните дела в България. Така всеки, който сключи с някого сделка, ще може да се осведоми дали той дължи пари и колко са дълговете му.

Всички търгове и продажби, извършвани от частни съдебни изпълнители, ще се качат на интернет сайт.

„Трябва да сте горди с вашата страна, рядко се срещат европейски страни с толкова бързо и успешна реформирана система на изпълнение”, посочи Жак Иснар, президент на Международния съюз на съдебните изпълнители, който е гост на конференцията.