Красимир Вълчев
Красимир Вълчев / БГНЕС
За 2019 г. има осигурени 25 милиона лева за дейностите по интереси на учениците в училищата. По този начин ще продължим дейностите по интереси, осъществявани досега по европейския проект "Твоят час", а за преодоляване на образователните трудности на учениците ще започне и проект, който ще се финансира по ОП "Наука и образование за интелигентен растеж". Ще има и европейски проект за детските градини за допълнително обучение по български език на децата от семейства, в които говоримият език не е българският и те най-често натрупват образователни трудности, съобщи пред журналисти вчера министърът на образованието и науката Красимир Вълчев при представянето на резултатите от европейския проект "Твоят час".
 
Той каза, че средствата за тези два нови европейски проекта за обучителните затруднения ще се прецизират, "но и двата проекта са на стойност по-близо до 100 милиона лева". Минимум 40 на сто от дейностите по интереси, които ще се финансират от националния бюджет, трябва да са за извънкласни занимания по математика, техника, природни науки и информационни технологии, обясни министър Вълчев. Той добави, че е заложено 10 процента от средствата да остават в общините за организирането на общински дейности по интереси и за изяви между училищата.
 
Проектът "Твоят час" започна през 2016 г. и продължи до 2018 г., като това е най-големият проект, изпълняван от МОН по ОП "Наука и образование за интелигентен растеж", в който участваха ученици от 1 до 12-и клас, отчете неговият ръководител Марияна Ламбова от МОН. Средно по около 250 000 ученици годишно са участвали в дейностите по интереси по проекта "Твоят час", като в целия проект са се включили над 2300 училища, информира министър Вълчев. Той уточни, че и за двете дейности по "Твоят час" - по интереси и за преодоляване на обучителни затруднения, са участвали над 450 000 ученици. Над 190 000 са учениците, които годишно са участвали по проекта в дейности за преодоляване на образователни трудности, информира министър Вълчев.
 
Той каза, че по завършилия проект "Твоят час" е имало дейности по интереси в областта на спорта, културата, математиката, природните науки, техниката, а голяма част от дейностите са били в областта на екологичното образование, гражданската култура и патриотизма. По проекта беше разработена и информационна система, в която се регистрираха предпочитанията и интересите на учениците, но и всички организации, предлагащи обученията, отбеляза министър Вълчев. Той обобщи, че има над 4 000 200 часа, реализирани по проекта, а над 200 000 са часовете за междуучилищни дейности и изяви.
БТА