Юзеир Юзеиров създава партия Отоман
Юзеир Юзеиров създава партия Отоман / снимка: БГНЕС

В Търговище се появи нова партия ОТОМАН - "Обединение за толерантност, отговорност, морал и алтернативен напредък". В основата на новата формация стои единия от братята Йорданови, по популярни, като Юзеирови, от поповското село Славяново.

В учредителната декларация на ОТОМАН се казва „Нашата главна цел е чрез утвърждаване на толерантността, отговорността и морала като добродетели в обществото, да се гарантира личната свобода на гражданите, да се установи политическа и икономическа стабилност в страната, която да доведе до просперитет на отделната личност, етносите и нацията като цяло".

„Обществото в България е достатъчно толерантно. Толерантност няма в политиците", каза Юзеир Юзеиров пред БГНЕС и допълни: „Ние никога не сме живели и никога няма да живеем в разпри или в раздор, с което и да било малцинство в Република България. Недейте да бъркате, както казват някои хора, боя с демокрацията".

Братята Али и Юзеир Юзеирови попаднаха в обществения взор след като издигнаха паметник на Незнайния турски войн в двора на дома си в село Славяново. Незаконният монумент беше съборен на 1 октомври 2009 г.

Освен това братята бяха регистрирали и сдружение „Български червен полумесец". На 12 юли м.г. прокуратурата в Търговище изготви искова молба до съда в Търговище за заличаване на това сдружение, преценявайки че се касае за нарушение на международни конвенции, според които всяка държава може да има само едно сдружение на Червения кръст или Червения полумесец.