Юсеин: Не трябва нов закон за морално осъждане на Възродителния процес
Юсеин: Не трябва нов закон за морално осъждане на Възродителния процес / netinfo
Няма нужда от нов закон за обявяване на т.нар. Възродителен процес като престъпление срещу човечеството, заяви пред Дарик депутатът от ДПС Ахмед Юсеин, който е и заместник-председател на Комисията по правата на човека и вероизповеданията в парламента. По думите му имало текст от Закона на Георги Панев от 2000 година, който задоволява желанието на ДПС за морално осъждане на Възродителния процес, защото с него комунистическият режим се обявава за престъпен.

В движението имали информация, че Европейската народна партия е разтревожена от думите на неформалния лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, че не целите, а методите на Възродителния процес са порочни. По думите на Юсеин вече трябва да е готово протестното писмо, с което ДПС ще сезира ЕНП за поведението на Борисов.

„Има един текст в прословутия Закон на Панев. Това нещо ни задоволява, не искаме в българския парламент да има такъв дебат на тази тема, за да се разгорещят страстите и противоречията. Ние не искаме да има противоречия. В тази световна икономическа криза България не се нуждае от вътрешнополитически противоречия”, каза Юсеин.

Според вас трябва ли да има лустрационни законодателни текстове?

Трябва да се отсее всичко, защото е имало хора, които са били сътрудници заради каузата на България и не може да ги унищожим като личности.

Как гледате на изказванията на хора и от коалиционните ви партньори, че е време ДПС да си почине от властта?

Кой ще бъде в почивка ще го каже негов величество избирателят, защото някои се очертава да бъдат в дълбока почивка, но не може да кажем какво ще каже избирателят кой ще бъде в бъдещия парламент. Ние не се страхуваме и никога не сме се страхували от това да бъдем в опозиция.