Юристи ще решат съдбата на Римския форум и Базиликата
Юристи ще решат съдбата на Римския форум и Базиликата / netinfo

Експерти и юристи от Министерството на културата от Областна управа и Община Пловдив ще се срещнат следващата седмица в сградата на Областна администрация, за да обсъдят юридическите пречки, които стоят пред учредяването на публично-частни партньорства за стопанисване на Римския форум и Базиликата.

На срещата са поканени и инвеститорите, които имат и готови проекти. Това стана ясно след среща на областния управител Тодор Петков и кмета на Пловдив Славчо Атанасов с министъра на културата Стефан Данаилов. Ще се търсят начини тези „неугледни” места да бъдат превърнати в туристическа атракция.

Все още не са решени окончателно съдебните спорове между общината и държавата за собствеността на терените както на Римския форум, така и на Базиликата, тъй като и в двата обекта има древни останки и археология, която е изключително публична държавна собственост.

На срещата с министър Данаилов е станало ясно, че до края на 2008 г. ще бъдат положени максимални усилия за довършването на Камерната сцена в Пловдив. По информация на Дарик, най-вероятно строежът ще бъде пуснат през есента за откриването на театралния фестивал „Сцена на кръстопът”. Милион и половина лева ще отдели държавата в бюджета си за 2009 г. за ремонт на зрителната зала на Драматичния театър. Ще бъдат подменени седалките, най-вероятно залата ще стане с по-малко от 500 места, колкото са в момента, но пък ще бъде по-комфортна, каза областният управител Тодор Петков.

На срещата е обсъждано и преместването на пловдивската опера, която се помещава в Синдикалния дом на културата. Поради предстоящия там ремонт Оперно-филхармоничното дружество трябва да бъде преместено на подходящо място, за да продължи да функционира пълноценно през следващите две години, докато трае реконструкцията.

Други новини от Пловдив