Юлиян Велчев изхвърча от ТУ, докаже ли се, че е участвал в мрежа за детско порно
Юлиян Велчев изхвърча от ТУ, докаже ли се, че е участвал в мрежа за детско порно / www.sxc.hu
Ще уволнят преподавателя от ТУ, ако се докаже, че е участвал в мрежа за детско порно
46620
Ще уволнят преподавателя от ТУ, ако се докаже, че е участвал в мрежа за детско порно
  • Ще уволнят преподавателя от ТУ, ако се докаже, че е участвал в мрежа за детско порно

Преподавателят от Техническия университет Юлиян Велчев ще бъде уволнен, ако се докаже, че е замесен в скандал с разпространение на порнографски материали с деца в интернет. Това каза ректорът на университета проф. Марин Христов.

Преди седмица при акция на ГДБОП в няколко града в страната бяха задържани 20 души - на възраст между 20 и 40 години, сред които и асистентът от Техническия университет в София Юлиян Велчев, за обмен на порнофилми с деца на възраст от 2 до 11 години.

Проф. Марин Христов обясни, че е искал подробна информация за скандала от институциите, но такава не е получена: „Имаше само информация, че този човек, който е наш главен асистент в катедра „Радиокомуникации" е замесен. По-подробна информация въобще не ни беше дадена. Има много и различни версии. Представете си, че този човек е участвал в някакъв секретен проект против такива неща. Има всякакви случаи. Ако има нещо доказано, ние не можем да стоим с кръстени ръце. В закона и в нашия правилник всичко много ясно и точно е написано. Много малка част от това, което правим със студентите, е да ги учим нещо. Основното е да ги възпитаваме да живеят в един нов свят с бързо променяща се обстановка и те да могат да се справят с тази бързо променяща се обстановка".

Проектобюджета на университета за 2012 г. е по-малък от този за 2011 г., каза още Марин Христов: „Има ли някой, на когото му се дават пари от държавата и той да е казал, че е много доволен и че тези пари са му много. Аз не мисля, че мнението ми за бюджета трябва да го изразяваме с някакви протестни писма, стачки или нещо друго. Трябва реално каквото можем да вземем от бюджета и оттам нататък да си имаме собствени средства, допълнителни субсидии, с които да се развиваме".

Основната част от собствените средства в университета са от чуждестранни студенти - магистри, докторанти и научноизследователски проекти.

Христов обясни още, че през последните години драстично намаляват бюджетите на университетите в Европа - основно Франция и Англия. Той даде за пример Англия, където се предвижда намаляване на бюджетите между 30 и 50 %. Перспективите са за субсидии от научноизследователска дейност, отбеляза още проф. Христов.

Предстои техническо превъоръжаване на Техническия университет, обясни още той и уточни, че ще се работи за създаването на изцяло нова комуникационна мрежа и техническо преоборудване.

Предстои и да бъде завършена библиотеката на университета. Основно ще се ремонтират и спортния комплекс, както и цялостно ще се санират четири блока. Обучението по спортовете, което в момента не се предлага в университета, ще бъде възстановено, включително и фехтовка, анонсира още Христов.

Той каза, че ще започне да се предлага и обучение на чужди езици (основно английски език) за чуждестранните студенти на ТУ. Ще се работи повече и в посока дистанционно обучение, тъй като има сериозен интерес от Близкия изток.

С преференции пък ще се приемат кандидат-студенти, които са учили в технически гимназии или техникуми, каза още Христов. Приемът за такива кандидати ще е до 25 %.

Ще се работи и по въвеждането на елемент на учебно-изследователски дейности и разработване на собствени проекти.