Юлиана Колева: ВСС да анализира пропуските в делата с оправдателни присъди
Юлиана Колева: ВСС да анализира пропуските в делата с оправдателни присъди / снимка: Sofia Photo Agency

ВСС да анализира пропуските в случай на оправдателни присъди по знакови дела като делото „САПАРД". Това е предложението на депутата от ГЕРБ Юлиана Колева, вече член на ВСС, избрана с най-много гласове.

Колева даде за пример решението на апелативния съдия Калин Калпакчиев - също влязъл в новия ВСС, който точно преди седмица оправда всички по делото „САПАРД".

Присъдата бе коментирана в четвъртък и от шефа на Европейската служба за борба с измамите с видимо остър тон. В разговор с премиера Бойко Борисов Джовани Кеслер определи решението като „притеснително" и заяви, че ОЛАФ ще анализира случая. Анализът не може да бъде направен преди конкретното делото да приключи, казва Колева.

Юлиана Колева все пак отбеляза като позитив, че Калпакчиев е изложил доводите си публично. По думите й честа практика била съдиите да препращат към четене на мотивите им без обяснения.

Колева обясни, че напуска депутатското си място, за да опита заедно с другите членове на ВСС да помогне за решаването на „болните" въпроси на съдебната система.

Други новини от Сливен