Взривът от хепатит в Своге затихва
Взривът от хепатит в Своге затихва / netinfo

Общо 166 са заболелите от вирусен хепатит А на територията на община Своге. Епидемичният взрив е в процес на затихване, съобщиха от Министерството на здравеопазването. Към 31 юли общият брой на заболелите в кв. „Столипиново” в Пловдив е 125, като най-засегната остава възрастовата група на децата – от 1 до 9 години.

Продължават проверките на Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве-Пловдив по изпълнението на предписаните мерки, касаещи хигиенното състояние на хранителните обекти, сметосъбирането и сметоизвозването в засегнатия район.

Създаден е график за извозване на натрупаните количества отпадъци, в който са включени и малките сметища с осигуряване на допълнителен транспорт.

Предвид крайно незадоволителните хигиенни условия на живот е предприета разширена дезинфекция във всички домове на улици с регистриран голям брой огнища, независимо от това дали в тях има или не случаи на вирусен хепатит А.

Създадена е необходимата организация и започна профилактично изследване на контактните лица, които са здравнонеосигурени или с прекъснати здравно-осигурителни права.

Във връзка с миграцията на ромското население от кв. „Столипиново” в кв. „Шекер Махала” и възможността за разпространението на инфекцията, РИОКОЗ – Пловдив разпореди провеждането на крайна дезинфекция и във всички огнища от вирусен хепатит А в „Шекер махала”.

През изминалата седмица са регистрирани общо 5040 случаи на остри заразни заболявания.