Взрив в склад с боеприпаси край Севлиево, няма пострадали
Взрив в склад с боеприпаси край Севлиево, няма пострадали / снимки: DarikNews.bg, Габрово
Кметът на Севлиево Иван Иванов.
46982
Кметът на Севлиево Иван Иванов.
  • Кметът на Севлиево Иван Иванов.

Силни гърмежи събудиха Севлиево около 9.00 ч. днес. Взривили са се боеприпаси в бивша военна база край село Ловнидол, на около 8 км от града.

Взривовете продължаваха и в ранния следобед, честотата им обаче намаля, съобщи Десислава Маджарова от пресслужбата на областната дирекция на МВР в Габрово. Мощните взривове са се чули в радиус от около 30 км.

Експлозиите утихнаха едва във вечерните часове. „Вече не се чуват взривове от военните складове край Ловнидол, но все още не може да се твърди, че напълно са спрели”, съобщи за Дарик кметът на Севлиево д-р Иван Иванов.

Вече е започнало разследване за причините на експлозиите. Няма данни за пострадали. Конната база, която се намира в близост, е евакуирана. Предупредени са ловните дружинки.

В базата има девет склада, собственост на софийска частна фирма. Експлозиите са станали в един от складовете, в който е имало 3120 сандъка с боеприпаси, конвенционални снаряди за противотанкови оръжия, каза пред Дарик кметът на Севлиево Иван Иванов.

Има две села, които са на разстояние от около 3 км от базата, нямаме причини за притеснения от обгазяване, увери Иванов. Той допълни, че в обекта е имало двама охранители, които са били евакуирани спешно.

Взрив в склад с боеприпаси край Севлиево няма пострадали
netinfo

В отцепения район, който е с радиус от 2 км, ще може да се влиза 24 часа след като спре и последния взрив. Зоната около обекта ще остане отцепена и в неделя. По думите на кмета след спиране на взривовете, вероятно в понеделник, в зоната ще влезе робот.

Община Севлиево ще осигури транспорт на жителите на селата Търхово и Ловнидол по обходен маршрут, тъй като пряката връзка е затворена.

На мястото бяха областният управител, ръководствата на пожарна и полиция, кметът на Севлиево. По информация на БТА снарядите са били предназначени за унищожаване, а договорът за утилизацията им е предвиждал те вече да са унищожени.

Повече от 50 експлозии разтърсиха софийското село Челопечене и цяла София в началото на юли 2008 г. Тогава се взривиха военни цехове за преработка на боеприпаси, в които имаше 2500 тона класически боеприпаси и около 20 тона тротил. Тогава от Министерство на отбраната съобщиха, че в страната има складирани около 45-50 000 т боеприпаси, но според бивши служители на МО реалният им брой надхвърля 100 000 т.