Взрив пред офис на „Евророма” в Сандански, мъж е тежко ранен
Взрив пред офис на „Евророма” в Сандански, мъж е тежко ранен / снимка: sandanski.com
Взрив пред офис на „Евророма” в Сандански, мъж е тежко ранен
54810
Взрив пред офис на „Евророма” в Сандански, мъж е тежко ранен
Комисар Георги Костов за бомбата в Сандански и
Окръжният прокурор на Благоевград Елка Атанасова
  • Взрив пред офис на „Евророма” в Сандански, мъж е тежко ранен
  • Комисар Георги Костов за бомбата в Сандански и
  • Окръжният прокурор на Благоевград Елка Атанасова

Бомба с голям тротилов еквивалент избухна минути преди 06:00 часа тази сутрин в Сандански. При експлозията тежко пострада 59-годишният санданчанин Малин Илиев, който е с опасност за живота.

Взривното устройство било поставено пред офиса на политическа партия „Евророма", намиращ се в близост до кооперативния пазар в курортния град.

„Касае се за взрив, който е бил заложен в мъжка чанта пред кафе-клуб „Еврорпма”. Присъствието на хора по това време там е обичайно. Този кафе-клуб е отварял рано сутрин, там хората се събират и тръгват да работят строителна работа. Пострадалият обичайно е бил там сутринта, вижда пакета и при вдигането му, същия експлодира”, директорът на благоевградската полиция комисар Георги Костов.

Пострадалият работи като строител във фирмата на лидера на партията и общински съветник в града Тони Ангелов. Малин Илиев видял поставена на земята мъжка кожена чанта. Вдигнал я от любопитство и заложеното вътре взривно устройство избухнало.

Раненият е от ромски произход. От взривната вълна е разкъсана едната му ръка, като се е наложило лекарите в болница "Свети Врач" да я ампутират. Много тежко е състоянието на мъжа, разкъсани са и важни вътрешни органи, каза директорът на благоевградската полиция комисар Георги Костов.

„Работим по версията, че това е един криминален акт и нито една версия към този момент не може да бъде издигнато като по-вероятна, нито отхвърлена като несъществуваща. Очакваме колегите от специализираните дирекции да дадат повече информация относно способа за взривяване и относно вида на експлозива. За момента не знаем какъв е експлозива”, обясни Костов.

Полицията работи по всички версии за извършеното престъпление, съобщи окръжният прокурор в Благоевград Елка Атанасова. „Не може да се потвърди или да се изключи каквато и да било версия за свързване на определени лица с взрива. Трябва да подчертаем, че фактът, че се касае а заведение означава струпване там на хора и различни мотиви за извършване на престъплението. Има вече започнато досъдебно производство за взрив, в резултат на който е създадена опасност за живота на едно лице. Има очевидци на самия взрив”, заяви Атанасова.

Вече са разпитани лица, присъствали на мястото на инцидента, допълни комисар Костов. Няма заподозрени, предстоят множество процесуално-следствени действия.

Образувано е досъдебно производство по чл.333 от Наказателния кодекс.

Според вътрешния министър Цветан Цветанов инцидентът в Сандански не е политически, а криминален акт. По думите му има насока за евентуални извършители. „Надявам се, че до часове или 1-2 дни те ще бъдат задържани", каза Цветанов във Варна.

Други новини от Благоевград