Вземат децата на приемни родители, гледали ги за пари
Вземат децата на приемни родители, гледали ги за пари / netinfo

Агенцията за закрила на детето проверява дали приемно семейство от Разградско не гледа деца само заради финансови интереси. Това съобщи директорът на Регионалната дирекция “Социално подпомагане” в Разград Периха Акифова.

През ноември миналата година били настанени в дома на сем. Господинови от село Хърсово две братчета – на 3 и 4 години. Майката на момчетата получила тригодишна присъда за кражба, излежава я в Сливенския затвор.

При първоначалната проверка на кандидатите за извършване на приемна грижа се установява дали семействата дали имат определен доход. Фамилията от Хърсово декларирала, че се занимава с животновъдство, отглеждали 7 крави. Когато двете деца били настанени у тях, продали 6 от животните и така на практика в основния им доход остават средствата, отпуснати за приемната грижа. Над 200 лв. за всяко дете получавали месечно.

През юни ще заседава комисия за закрила на детето, за да определи дали да бъдат отнети от приемното семейство.

Санкции в подобни случаи не се налагат – обясни директорът на РД”Социално подпомагане” – Разград Периха Акифова. Тя съобщи още, че социалните служби вече веднъж са отказали да регистрират като приемно семейство фамилия от село Желязковец, мъжът представил три различни свидетелства за съдимост, от едното става ясно, че е осъждан за агресивно поведение.