/ БТА
„Възраждане“ са внесли в Народното събрание проект на декларация във връзка „със систематичното и методично разрушаване на диалога между Република Северна Македония (РСМ) и Република България и провокативни и обидни изявления спрямо България от страна на управляващите политически фактори в Република Северна Македония“. Това показва информация на страницата на парламента.

Миналия петък във връзка с изказвания на вицепремиера и министър на транспорта на РСБ Александър Николоски, лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов обяви в кулоарите на парламента намерение да внесе проект на декларация на НС.

В текста се казва, че Народното събрание заявява политическо намерение и стремеж за довършване на изграждането на Паневропейски Коридор 8 от българска страна и призовава правителството на Република Северна Македония да подходи отговорно и добросъвестно към всички поети ангажименти и договорености с цел навременно изграждане на участъците от трасето на нейна територия. В проекта се настоява за възстановяване на прекъснатия от страна на РСМ позитивен диалог и спиране на антибългарската кампания и провокативни изявления спрямо България в РСМ.

В него е записано още, че се потвърждава волята на българската държава и институции относно организирането на съвместни чествания на общи исторически събития и личности предвид богатата обща история на двете държави. Изразява се и оскърбление относно отричането на общата история на РСМ и България от страна на членове на правителството на Северна Македония, което представлява директно нарушение на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г.

В проекта на документа се призовава ЕС и ЕК да обърнат внимание и да порицаят обидните квалификации на вицепремиера и министър на транспорта Александър  Николоски, "с които той нарича българите „недостойни”, „мизерни” и „нецивилизовани”, българските политици - „маргинали” и „корумпирани”.

Подчертава са също, че въпреки приетото т. нар. френско предложение, "съществува опасност преговорният процес по разширяване на ЕС отново да бъде в застой поради едностранно неизпълнение на поетите ангажименти и срокове от страна на РСМ". 

„Настоява за прецизно преразглеждане на всички аспекти около евентуалното отделяне на Албания от РСМ в преговорния процес за членство в ЕС. Очевидно е, че едно такова отделяне би ускорило членството на Албания и би допринесло за по-бързата й евроинтеграция. Същевременно то би осигурило на РСМ възможност да избегне ескалиране на политическото напрежение поради нужда от догонване на скоростта на Албания“, пише още във внесения текст.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Нелли Желева/БТА