Възможно е Заека с години да е симулирал шизофрения
Възможно е Заека с години да е симулирал шизофрения / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Възможно е Заека с години да е симулирал шизофрения
49261
Възможно е Заека с години да е симулирал шизофрения
  • Възможно е Заека с години да е симулирал шизофрения

Психиатричната експертиза на заподозрения за убийството на Мирослава от Перник Марио Любенов-Заека може да се забави поне още месец. Това съобщи доц. д-р Владимир Велинов - председател на държавната комисия за специалност „Съдебна психиатрия”. Той не изключва хипотезата Заека с години да е симулирал шизофрения.

Удължаването на срока е предложение на съдебните психиатри, които в момента работят по изготвянето й.

За да бъде възможно най-точна експертната оценка за психическото му състояние към екипа от тримата психиатри, които работят с него, ще се присъедини поне още един нов висококвалифициран клиничен психолог, обясни д-р Петър Маринов, завеждащ отделението в Четвърти километър, където Марио Любенов е настанен.

На въпрос дали е възможно в продължение на години Заека да симулира шизофрения, съдебния психиатър д-р Петър Маринов коментира: „Никога не можем да изключим тази хипотеза. Ако я изключим, значи ние приемаме, че това лице е болно. А ако беше така щях да го заявя. В никакъв случай ние не сме приключили нашата работа, изследванията са на средата”.

Заека не се чувствал добре, но това било нормално, защото все пак е задържан и го подозират за тежко престъпление, обясниха още психиатрите. „Как се чувства човек, който е задържан, има едно обвинение и може да получи второ. При всички положения той не може да се чувства добре”, каза д-р Маринов. 

Качеството на съдебната експертиза е изключително важно, защото от това се предопределя качеството на съдебния процес, коментира случая и доц. Владимир Велинов. Той заяви, че съдебната експертиза изисква специализирани знания, а в момента в страната работят едва 12 дипломирани съдебни психиатри.

На 12 януари бе открит трупът на 18-годишната Мирослава Николова от Перник, която изчезна в края на миналата година. Задържаха двама за нейното убийство, но единият от тях се самоуби. Мирослава изчезна на 7 ноември вечерта след тренировка по таекуондо в Перник. Тя е изпратила писмо до близките си, в което обяснява, че е похитена.