Възможно е повече от една мълния да е ударила склада в Арсенал
Възможно е повече от една мълния да е ударила склада в Арсенал / снимка: БГНЕС
40 килограма нитроглицеринов барут и около 50 килограма пироксилинов барут, детонирани бойни глави, събрани гранати и дървени сандъци – това са нещата, които са се запалили в междининя склад на Завод 3 в „Арсенал” АД – Казанлък. Това съобщи за Дарик радио изпълнителният директор на оръжейницата инж. Николай Ибушев.

Все още остава версията, че причината за взрива е мълния, която е поразила гръмоотвода, който се намирал над склада. Според Ибушев подобен инцидент в „Арсенал” през последните 35 години не е имало. Неговата версия е, че мълния е ударила гръмоотвода и е прекъснала веригата, след което върху склада е паднала втора мълния, която е причинила взрива. Истинската причина обаче ще изясни специална комисия, която в понеделник ще работи на мястото на инцидента.

„Пожарът е окончателно потушен. Няма жертви. Щетите са минимални. Поразената площ е около 240 кв/м.”, съобщи Николай Ибушев. Според него дори взривът да е станал в делничен ден, щетите отново да са били минимални, тъй като в този склад няма работници.

„Пропускателният режим в „Арсенал” е ограничен и не смятаме, че става дума за човешка намеса”, посочи Игушев.