Въздухът в Старозагорско замърсен от пожарите
Въздухът в Старозагорско замърсен от пожарите / netinfo

Пожарът, който възникна вчера край гара Дъбово, продължава да се развива към подножието на Стара планина. Огънят е обхванал площ от 30 кв.километра. От Здравната инспекция съобщават за наднормено съдържание на сероводород в Казанлък, Мъглиж и Стара Загора.

В късния следобед настъплението на огъня на юг беше спряно на километър от старозагорското село Змеево. В ограничаването на пожара се включи частен самолет,с възможност за разпръскване на 2 тона вода.

Силите и техниката на пожарната, полицията, Гражданска защита, военни и доброволци са насочени към ограничаване на разпространението на огъня към Балкана. Борбата със стихията е затруднена от силно пресечената местност . В помощ на гасителните екипи пристигат и 6 противопожарни автомобила с 20 души личен състав от летище “Граф Игнатиево”.

Измервателните станции на РИОКОЗ са отчели няколкократно превишение на съдържанието на сероводород във въздуха над Казанлък, Мъглиж и Стара Загора. Атмосферата е силно замърсена и с фини прахови частици от пожарите. От Здравната инспекция препоръчват на хората да не излизат на открито и да търсят лекарска помощ при обостряне на хронични белодробни заболявания.Междувременно, този следобед огнеборците са гасили още три пожара в Старозагорска област.