Въвеждат предмет „Гражданско образование” в 11-ти и 12-ти клас
Въвеждат предмет „Гражданско образование” в 11-ти и 12-ти клас / снимка: БГНЕС, архив
Въвеждат предмет „Гражданско образование” в 11-ти и 12-ти клас
59844
Въвеждат предмет „Гражданско образование” в 11-ти и 12-ти клас
  • Въвеждат предмет „Гражданско образование” в 11-ти и 12-ти клас

По предмета „Български език и литература” се готви олекотяване на учебната програма, като просто и сложно изречение вече вместо в начален, ще се учат в прогимназиален етап. Това заяви зам.-министърът по образованието Милена Дамянова.

„По отношение на начален етап наистина има спор относно просто и сложно изречение. Така или иначе учениците в начален етап не могат да осъзнаят все още същината на простото и сложното изречение”, обясни зам.-министърът.

Дамянова заяви още, че новия закон за училищно и предучилищно образование предвижда и повече часове за упражнения по „Български език и литература”.

Учениците от 11-ти и 12-ти клас ще изучават и един нов предмет - „Гражданско образование”. По думите на Дамянова в програмата на учениците от първи до десети клас дисциплината също ще присъства, но ще бъде интегрирана в останалите учебни предмети. Според нея теми по „Гражданско образование” ще присъстват във всички учебни предмети до 10 клас , като основно ще залегнат в часовете по „Български език и литература”, „История” и природни науки.

„Гражданското образование е изключително важна компетентност. До 10-ти клас то ще бъде интегрирано в останалите учебни предмети. Темите засягат основно различните права на децата, отразяването на позиции, на мнения, запознаването с различните институции”, уточни Дамянова.

Зам.-министърът обясни, че въпреки дискусиите за задължителната предучилищна за 4-годишните, около 80% от децата на тази възраст ходят на градина, а при 6-годишните процентът е дори по-висок.