Въвеждат гратисен период след изтичане валидността на личните документи?
Въвеждат гратисен период след изтичане валидността на личните документи? / снимка: БГНЕС
Въвеждат гратисен период след изтичане валидността на личните документи?
24186
Въвеждат гратисен период след изтичане валидността на личните документи?
  • Въвеждат гратисен период след изтичане валидността на личните документи?

За момента няма приет гратисен период за хора с изтекли документи за самоличност и това налага незабавната им подмяна, съобщи пред Дарик началникът на Дирекция „Документи за самоличност" в МВР Мария Костадинова. Тя допълни, че е възможно подобно решение да се приеме през 2010 г. Ако обаче личната ви карта изтича до края на годината, трябва да я смените в едномесечен срок, защото иначе ви заплашва глоба.

Няма проблеми с издаването на лични карти и шофьорски книжки. Съвсем скоро е сключен договор за доставка на пластики така че всеки, чиято лична карта изтича до края на 2009-а, може спокойно да я подмени. Ако не направим това в едномесечен срок ни заплашват санкции.

„Лична карта, която в момента е изтекла или ноември месец е изтекла, трябва до един месец да бъде подменена съгласно закона. В противен случай следват санкции", заяви Костадинова. Тя обясни още, че е направено предложение до Народното събрание да се удължи валидността на личните карти и свидетелствата за управление на МПС-та, чиято валидност изтича 2010 г.. „Валидността ще бъде удължена с шест месеца, но тези документи ще важат само на територията на България", отбеляза тя. По думите се очаква предложението, което сега се разглежда, да бъде прието още в края на тази година или в самото начало на следващата.

Около 90 лева ще струва издаването на пълен комплект от новите документи за самоличност с биометрични данни съобщи още Мария Костадинова. „Паспортът ще бъде до 50 лева, личната карта - до 20 лв., свидетелството за управление - до около 25 лв.", уточни тя.

На 30 места в страната ще се отпечатват новите документи за самоличност след 1 март 2010 г. Подаването на заявления обаче ще продължава да се извършва на територията на полицейските поделения в цялата страна.