Във вторник лекарите решават за ефективната стачка
Във вторник лекарите решават за ефективната стачка / снимкa: Sofia Photo Agency

Цялата медицинска общност, подкрепена от пациентски организации, започва ефективна стачка, съобщи след заведение на Управителния съвет на Българския лекарски съюз в Разград неговият председател д-р Андрей Кехайов. Във вторник медиците ще решат кога ще започне протестът, междувременно ще продължат да търсят възможност за изпълнение на двете им основни искания.

Подписване на анекс на Националния рамков договор от 1 септември и увеличение с близо 50% на парите за здраве за следващата година – това са основните искания на Българския лекарски съюз. За оставащите до края на 2008 г. месеци настояването на медиците е ръст с 20% на финансирането от здравна каса на доболничната, специализираната и болничната помощ, обясни председателят Андрей Кехайов.

За 2009 г. лекарите настояват тройната коалиция да изпълни предизборните си обещания от 6% брутен вътрешен продукт за здравеопазване. 2 800 000 000 лв. е исканата сума, за тази година парите са били 1 700 000 000 лв. Дори в Албания отделят по-голяма част от държавния си бюджет за здраве, коментираха от Управителния съвет на БЛС.

През тази седмица исканията ще бъдат представени пред Комисията по здравеопазване в парламента. Ако не бъдат удовлетворени започваме ефективна стачка, каза д-р Кехайов. Със срок, в който ще стартира протестът, той не се ангажира.