Консумираме храни, които съдържат генно-модифицирани организми. Това казаха след проведено изследване от Обществения център за околна среда и устойчиво развитие и екологично сдружение “За Земята”.
На търговския пазар във Варна се продават соев сос и вафли, които съдържат генно-модифицирани организми.
Тяхно изследване установи, че три от 10 произволно избрани и изследвани групи хранителни продукти в търговската мрежа на Варна са с наличие на генно-модифицирани организми. Продуктите са били анализирани по два независими един от друг метода. Те показват наличие на генни мутации в соевото зърно, в соевите ядки и кубчета, в соевите сосове, както и в шоколадовите вафли. Изследването е било извършено по съвременен метод в сертифицирана лаборатория.
Все още не се знае каква точно е концентрацията на генните мутации в изследваните храни. Еколозите отказаха да съобщят марките на храните, в които са открити мутации.