Вътрешните министри на България, Румъния и Сърбия на тристранна среща у нас
Вътрешните министри на България, Румъния и Сърбия на тристранна среща у нас / Sofia Photo Agency

Продължава срещата на министрите на вътрешните работи на България, Румъния и Сърбия във Видин. Вторият ден от форума започва с разговор на министъра на вътрешните работи Михаил Миков с румънския му колега Дан Ника, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Двамата министри ще разговарят по проблемите на присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство, на полицейското сътрудничество и граничния контрол. Тема на разговорите ще бъдат работата в рамките на регионални и европейски инициативи за полицейско сътрудничество в Югоизточна Европа и изпълнението на Тристранния протокол за сътрудничество между България, Румъния и Сърбия в борбата срещу престъпността и трансграничната престъпност. Ще се предложи и създаването на Съвместен контактен център в Дунавския регион за улесняване на обмена на данни за граничния контрол и нелегалната миграция по река Дунав.

Форумът ще продължи в тристранен формат, по време на който министрите и делегациите ще уточнят текста на съвместната декларация и своите ангажименти в областта на полицейското сътрудничество.

Тристранната среща ще завърши с официална церемония по подписването на две междуправителствени българско-румънски споразумения - за изграждане и работа на съвместен контактен център за полицейско и митническо сътрудничество и за трансгранично полицейско сътрудничество по наказателно-правни въпроси. Тримата министри ще подпишат съвместна декларация и ще дадат пресконференция.

В програмата са предвидени посещения на Белоградчик и на пещерата "Магура".