Вътрешната комисия в НС приема доклада за МВР
Вътрешната комисия в НС приема доклада за МВР / снимка: Sofia Photo Agency

Доклад за производството и разпространението на синтетични наркотици и констатирани проблеми в МВР ще обсъди и приеме парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред на извънредно заседание днес.

Докладът беше подготвен въз основа на двете заседания на комисията на 19 и 20 март. Тогава бяха изслушани министърът на вътрешните работи Румен Петков и бившият директор на ГДБОП Ваньо Танов.

Пред депутатите трябваше да говори и бившият главен секретар Илия Илиев, който беше арестуван ден по-рано. Илиев отказа да дойде в парламента, въпреки че прокуратурата беше дала разрешение за присъствието му в комисията. По време на заседанията на 19 и 20 март беше оповестено, че Румен Петков се е срещал с дупнишките бизнесмени братя Галеви. На срещата е присъствал и бизнесменът и бивша барета Алексей Петров, който се оказа, че е и настоящ оперативен сътрудник на службите.

По време на двете заседания стана известно, че в една от разработките се споменава лице с псевдоним Запалката, който се предполага, че се отнася за вътрешния министър. В доклада на вътрешната комисия се съдържат данни за действия на министър Румен Петков, които са в разрез с обществените представи за вътрешен министър, обяви преди дни говорителят на НДСВ Станимир Илчев.