Вътрешната комисия решава спора за досиетата
Вътрешната комисия решава спора за досиетата / netinfo

На извънредно заседание парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред ще обсъди и реши как да бъде разписан спорният текст в Закона за досиетата, свързан с огласяването на данни за агентурно минало на дипломати и шефове в спецслужбите.

Очаква се законът да бъде приет окончателно до края на тази седмица.

Няколко часа продължиха консултациите в понеделник при премиера Сергей Станишев с шефовете на спецслужби и представители на ръководствата на БСП, НДСВ и ДПС.

Според участници в срещата разузнавачите са защитили позицията, че действието на закона не трябва по никакъв начин да застраши дейността на ведомствата им по защитата на националната сигурност.

Управляващите запазиха в тайна резултатите от разговорите. Според представители на мнозинството трите партии ще решат с консенсус проблема с огласяването на досиетата на дипломати и шефове на отдели и сектори в спецслужбите, така че да не се злепоставят хора от разузнаването.

Текстът в проектозакона, който първоначално предложи вътрешната комисия, предвиждаше по преценка на бъдещата комисия по досиетата да не се огласяват документи, които биха застрашили националната сигурност или биха създали опасност за живота на съответното лице.