Вътрешната комисия не гласува проектобюджетите на МВР и ДАНС
Вътрешната комисия не гласува проектобюджетите на МВР и ДАНС / Sofia Photo Agency

Вътрешната парламентарна комисия не гласува проектобюджетите на МВР и Държавната агенция за национална сигурност за следващата година заради непредоставени данни по разработката „Лиана” и липсата на отчет за начина на разходване на средства при използване на Специални разузнавателни средства за последните две години.

В началото на заседанието председателят на вътрешната комисия Минчо Спасов от НДСВ предложил да се отложи гласуването на проектобюджета на МВР. Това се приело с 9:10 гласа. "Тези институции не са изпълнили предишни решения на комисията за предоставяне на материали. Става дума и за СРС-тата, и за разбивка на финансовите средства, които МВР е изразходвало през 2006 и 2007 година за СРС", обясни мотивите Спасов.

Одобрено било и предложението на десницата да не се гласува и проектобюджета на ДАНС заради непредоставена справка за разработката "Лиана". Възмутени от това представителите на БСП и ДПС напуснаха заседанието. На излизане Камен Костадинов от ДПС каза, че движението ще настоява делото „Лиана” да стане публично достояние, ако това няма да направи негодни в съда събраните в разработката материали. По думите му председателят на комисията е станал съучастник на опозицията в стремежа й да създаде усещането, че мнозинството се опитва да сложи чадър над определени оперативни дела, което по думите му не било вярно.

На заседанието са били отхвърлени бюджетите на Национална разузнавателна служба и Националната служба за охрана, които според опозицията са били твърде ниски. За НРС били предвидени 22 млн. лева, за НСО 32 млн. лева, а за ДАНС 133 млн. лева, което показвало фаворитизиране на определени служби, според десницата.

От Националната служба за охрана поискали поне още 5 млн. лева за ремонт на покрива с аргумента, че тече. Одобрени били обаче бюджетите на Държавната комисия по сигурността на информацията и Комисията за защита на личните данни.

Стана ясно също, че ако на заседанието на комисията са били всички нейни членове от левицата, може би е нямало да се стигне до подобни решения. Това обаче няма да спре гласуването на бюджетите на службите в пленарната зала.